Stresul nu este ceea ce ți se întâmplă, ci modul în care percepi evenimentele și întâmplările din viața ta
Stresul este un concept care de obicei este văzut ca o problema. Trăim în aceeași lume. Evenimente nefericite există în viața fiecăruia dintre noi. Bolile, moartea, problemele financiare fac parte din natura umana. Dar nu toți oamenii reacționează în același fel la aceste evenimente. De fapt, modul în care percepem aceste evenimente definește ceea ce este stresant. Percepția se referă la modul în care vedem oamenii, evenimentele și lucrurile din jurul nostru.
Când ne examinăm propria percepție trebuie să înfruntăm concepte și idei noi care în acel moment duc la confuzie, iar acest fapt definește niveul de stres. Întrebările nu întârzie să apară:
“Cum ar trebui să rezolv situații care par să fie nedrepte?”
“Ce ar trebui să fac atunci când sunt speriat?”
“Dacă viața nu este așa cum mi-am planificat-o, ce ar trebui să fac?”
Stresul este o situatie care ne definește viața, este prezent oricând și oriunde, ne poate face viața fie excitantă, interesantă, fie depresivă. Modul în care o persoana înțelege stresul reprezintă un punct de vedere propriu, singular. Stresul și răspunsul la stres nu sunt neapărat evenimente negative. Ele ne ajută să răspundem schimbarilor pe care le intâmpinăm și de multe ori fac viata să merite trăită.
Cât de des pe parcursul vieții noastre, percepția cu privire la "cum ar trebui să fiu” sau cum ne-ar plăcea să fim tratați creeaza stres pentru noi?
Dar ce sunt stresorii? Ei bine, tot ceea ce cauzează stres - o persoana, o idee, un obiect, o relație poate fi numita stresor. Stresorii pot să apară singuri sau în grup, o data pe zi sau de mai multe ori pe zi. Fără îndoiala, am fi foarte surprinși să observăm cât timp și energie investim în a face față stresorilor de zi cu zi, înfruntându-i sau evitându-i. Toți încercăm să evităm situațiile și oamenii negativi din viața noastră și să ne focusam doar asupra oamenilor și situațiilor pozitive din viata noastră. În același timp observăm că viața nu este doar ”lapte și miere”. Observăm că stresorii negativi sunt deseori mai prezenți decât aspectele pozitive în viața noastră.
Un management de succes al stresului începe cu managementul stresorilor în viața noastră. Nu este posibil și nici indicat să eliminăm toți stresorii din viața noastră. În pofida faptului că majoritatea dintre noi considerăm că stresorii sunt doar negativi, există și stresori pozitivi care fac lumea un loc mai confortabil pentru a ne putea trăi viețile.
Ca o concluzie, stresul nu este ceea ce ți se întâmplă, stresul este ceea ce gândești și simți vis-a-vis de ceea ce ți se intamplă. De aici deducem faptul că stresul din viața noastră poate fi controlat. Cum?
- Schimbă modul de gândire cu privirea la realitatea înconjurătoare, urmărește-ți paternurile!
- Observă și schimbă modul de reacție la ceea ce ți se intamplă!
- Poți observa și te poți ocupa de propriile temeri, îngrijorări, gânduri anxioase!
- Poți evita anumite situații care iți creeaza stres, mai ales dacă nu te simți pregătit pentru a le infrunta!
- Alege să faci lucruri care iți creeaza o stare de pace, liniște, mulțumire!
Tu ești cel care decide, și nu uita: "Roma nu a fost construită într-o singură zi!"