Cu cât îți oferi mai multă atenție și bună intenție, cu atât vei trăi mai conștient!
Iată un exercițiu care îți va oferi o perspectivă diferită asupra ta și asupra obiectivelor tale. Acesta implică desenul, însă nu te speria dacă nu ai talent la desen. Nu acesta este scopul exercițiului! Imaginea pe care o vei crea, va veni din interiorul tău, va fi acel ceva pe care încă nu îl poți exprima în cuvinte, dar care este mai aproape de intuiția ta și de înțelepciunea ta interioară.
Înainte de a începe exercițiul, trebuie să ai niște materiale pregătite. Vei avea nevoie de o agendă sau un jurnal, 3 coli simple de hârtie albă, un creion, creioane colorate sau markere de diverse culori.
După ce ai pregătit materialele necesare, așază-te confortabil în locul tău preferat. Important este să ai o suprafață ferma unde să-ți așezi foaia de hârtie. Vei desena trei imagini. Nu te gândi la ceea ce desenezi! Doar miști creionul sau markerul pe foaia de hârtie și dă-ți voie să iasă la suprafață ceea ce vine din interior. Ai încredere în tine!
Prima imagine
Închide ochii și explorează-ți corpul pentru a identifica tensiunea musculară. Simte cum dispare acea tensiune ușor, ușor. Lasă totul să se întâmple, relaxează-te pentru a deveni receptiv și maleabil. Când simți o schimbare, rămâi acolo și pune-ți următoarea întrebare:
”Cum mă simt?”
Dă voie oricărei imagini care vine în minte să curgă. Doar întreabă-te și rămâi așa 1-2 minute. Acum, ia oricare creion sau marker și începe să desenezi! Folosește orice culoare dorești. Ideea este ca desenul să reflecte răspunsul la întrebarea de mai sus. Această activitate nu trebuie să dureze mai mult de 1-2 minute, deoarece este un exercițiu rapid și intuitiv.
A doua imagine
Urmezi aceiași pași de mai sus, de la prima imagine, doar că acum vei avea o altă întrebare asupra căreia să reflectezi.
”Ce mă deranjează?”
Din nou, îți vei aloca 1-2 minute să creezi imaginea care corespunde răspunsului tău la întrebare.
A treia imagine
Repetă starea de calmitate din exercițiile anterioare, însă întrebarea va fi alta.
”Ce mă face fericit acum?”
Alocă 1-2 minute să creezi imaginea corespunzătoare răspunsului tău.
Acum așază toate desenele în fața ta, în ordinea în care le-ai realizat. Vei analiza fiecare imagine și-ti vei nota răspunsurile în jurnal. Începe prin a analiza primul tău desen și răspunde la următoarele întrebări. Apoi procedezi la fel cu celelalte doua imagini.
1. Care este tonul general al culorii din imagine? Ce cuvânt îți vine în minte când o privești?
2. Care sunt cele mai importante aspecte (caracteristici) ale imaginii? Găsești obiecte, oameni, culori, sau forme care îți atrag atenția?
Scrie ceea ce consideri că sunt!
3. Privește din nou desenul pentru a identifica aspecte mai subtile. Există anumite linii neregulate care au o semnificație pentru tine?
Scrie despre asta!
Acum privește la toate cele trei imagini și ia în calcul această întrebare:
Există aspecte comune între cele trei desene? Ai folosit culori asemănătoare? Unele sunt mai accentuate decât altele? Cum arată cele trei desene împreună?
Scrie despre aceste aspecte!
Vei folosi aceste imagini și ceea ce ai notat în jurnal ca indicatori ai stresorilor din viața ta, și a resurselor pe care le deții pentru a face față.
Ești pe punctul de a începe procesul de dezvoltare personală și este bine să știi cu claritate unde te afli acum și unde vrei să ajungi.
Acum, pe o coală de hârtie trasează trei coloane.
Numește prima coloană ”Eu: Acum”. Privește prima imagine pe care ai desenat-o, și fă o listă cu 5 până la 10 adjective și fraze scurte care te descriu pe tine, acum!
În a doua coloană, fă o listă cu stresorii. Ghidul în identificarea acestora va fi a doua imagine și ceea ce ai notat despre ea. Unii itemi din listă pot fi foarte clari, dar există șansa ca anumite lucruri la care nu te-ai gândit, și nu le-ai considerat stresori, vor apărea în lista ta.
În a treia coloană, listează resursele! Începi prin a privi a treia imagine și ceea ce ai notat. Acum creează o listă cu lucrurile frumoase din viața ta. Acestea pot fi aspecte despre casă ta, relații, serviciu - orice există în viața ta și care îți îmbogățește viața.
Acum ia-ți câteva momente pentru a reflecta asupra exercițiului, și scrie orice simți în jurnal.
Este recomandat să faci acest exercițiu odată la două-trei luni, în timp ce intervin schimbări în viața ta.
Cu cât îți oferi mai multă atenție și bună intenție, cu atât vei trăi mai conștient!